Mediul online reprezinta atat o rampa de lansare ieftina a unei afaceri cat si o oportunitate imensa de a dezvolta o afacere care isi desfasoara activitatea strict in mediul offline.
Personal, consider ca fiecare persoana stie sa faca ceva bine si ii incurajez pe toti sa aiba curajul sa indrazneasca sa creada ca pot munci pentru propria persoana, pentru ca asta se poate intampla daca stii sa profiti de beneficiile mediului online.

Cum pornesc o afacere pe internet?

Pornirea unei afaceri pe internet se face cu ajutorul unui site web. In functie de tipul de afacere, site-ul poate sa fie unul simplu sau unul foarte complex. Spre exemplu, daca stii sa faci ceva si ai hotarat sa fii propriul sef si sa-ti gasesti clientii in mediul online, atunci este suficient un site de prezentare a serviciilor pe care le prestezi. In schimb, daca te-ai gandit sa vinzi produse, iti trebuie un site mai complex, respectiv un magazin online. Se poate sa vinzi produse si fara magazin online. Insa, daca vrei sa ai credibilitate in fata clientilor, atunci mergi pe varianta magazin online.

Inscrie-te la cursul de WordPress si invata sa faci un site de la zero.

Cum imi fac un site web?

De site-uri web se ocupa programatorii si designerii. Ei stiu cel mai bine ce este de facut. Insa, cu putina ambitie si concentrare poti sa-ti faci singur propriul site fara sa stii programare. Da, ai auzit bine. Exista platforme cu interfete de administrare foarte intuitive care te ajuta sa-ti creezi propriul site. Iti trebuie insa cateva cunostinte pe care le poti invata destul de repede urmand un curs de specialitate. In afara de cunostintele despre cum se face un site web, trebuie sa studiezi un pic problema utilitatii site-ului si paginilor obligatorii ale site-ului. Dupa cum probabil ai observat, toate site-urile corecte au pagina “Acasa”, “Despre noi”, “Contact”, “Politica de confidentialitate”. Trebui sa studiezi un pic problema si sa faci un site bine de la inceput.
Pe langa aceste pagini, trebuie sa existe si paginile de prezentare ale produselor/ serviciilor pe care le comercializezi prin intermediul site-ului web si care fac obiectul unei afaceri pe internet. Textele trebuie sa fie corect editate, complexe si usor de inteles. Un text bine facut aduce foarte multe comenzi.

Cat costa sa fac un site web?

Costul constructiei propriu-zise a site-ului depinde de alegere pe care o faci. Daca apelezi la serviciile unei firme de specialitate, costa intre 100 si cateva mii de euro, in functie de complexitatea proiectului. Daca ai o firma mica si ai nevoie doar de un site de prezentare, il poti face singur, fara costuri. Vorbim aici strict de partea de programare.
Indiferent de varianta pe care o alegi pentru construirea unui site web, firma specializata sau de unul singur, vei avea nevoie de domeniu si hosting. Un domeniul.ro costa in jur de 50 euro. Hostingul reprezinta “chiria ta pentru a aparea in mediul online” si costa intre 7 lei si cateva mii de lei pe luna. Aici depinde foarte mult de spatiul de care ai nevoie. Daca ai un site mic, nu vei ocupa foarte mult spatiu, asadar alegi un pachet de gazduire mai mic. Pentru afacerile pe internet mari, cu site-uri gigant, costurile sunt destul de mari.

Este suficient doar un site web pentru o afacere pe internet de succes?

Raspunsul este NU. Ca si in mediul offline, in online exista foarte mare concurenta. De aceea trebuie facut efortul de a expune produsele/ serviciile in fata a cat mai multor persoane. Cu alte cuvinte, este absolut necesar sa te promovezi. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand ai terminat site-ul, este sa te asiguri ca el apare in motoarele de cautare si mai ales ca apare in primele rezultate ale motoarelor de cautare dupa cuvintele cheie care reprezinta site-ul.

Spre exemplu, daca oferi servicii de mediere in Bucuresti si atunci cand cauti in google cuvantul “servicii mediere bucuresti” apari pe pagina 10, pierzi din start foarte multi clienti. Este statistic demonstrat ca prima pagina de rezultate este cea relevanta si in special, primele 3 rezultate. Procesul prin care trece un site pentru a aparea pe prima pagina Google se numeste OPTIMIZARE sau SEO (Search Engine Optimisation) si face obiect de studiu in cursul nostru de marketing online. SEO e un proces complex sprin care trece un site pentru a genera rezultatele dorite.
In afara de SEO, un site web trebuie sa interactioneze zilnic cu potentialii clienti prin diverse mijloace de promovare:

  • prezenta in retele de socializare
  • prezenta pe forumuri
  • comentarii la articole de specialitate
  • scrierea articolelor de specialitate
  • etc.

Chiar daca pare greu, nu te descuraja. Mediul online este unul foarte placut care iti ofera satisfactii enorme. Inveti multe lucruri care contribuie la evolutia profesionala si intelectuala. Chiar daca implica un efort initial destul de mare, lupta si mergi mai departe pentru ca rezultatele sunt uimitoare.

Daca ti-a fost util, like & share!